Pilkkikausi vihdoin vauhtiin - jäälle nousi heti petoja 28.1.2018

Poikkeuksellisen lauha talvi on pitänyt jäät heikkoina. Kovin vahvoja ne eivät ole vieläkään, mutta pilkkijöitä on näkynyt jo selälläkin. Järvellä on nyt hyvät potkukelkkakelit.

Kalojakin löytyi ja ne näyttävät vain kasvaneen. Jukka Leinonen nosti peräti 1206 grammaisen körmyn. Teemu Nännimäisen suurin painoi melkein kilon - 974 grammaa. Tästä on hyvä jatkaa kautta, mutta vähän tiukempia pakkasia saisi tulla. Talven tuloksia löytyy jatkossa täältä.

Ensimmäinen yli kilon ahven jäälle 21.12.2016

Marjut Ylhäinen rikkoi ensimmäisenä kilon rajan tänä talvena 1056 gramman körmyllä. Myös Esko Ylhäinen, Hannu Vesaranta ja Seija Mäkelä saivat yli 900 gramman ahvenet.

Marjut Ylhäinen sai lisäksi hurjan tuloksen päivän kymmenellä suurimmalla: 6469 grammaa.

Suurahven söi hyvin joulua edeltäneissä sumuisissa keleissä, kuten tuloksista näkyy. Yli puolen kilon ahvenia on tullut jo 23 kappaletta.

Isoja ahvenia alkoi nousta ensijäillä 14.12.2016

Talven kalakisa on avattu! Kalle Aaltonen nosti jäälle talven ensimmäiset suurahvenet 14.12.

Suurin ahven painoi 792 grammaa ja kymmenen suurinta hienot 5216 grammaa. Kalojen painot löytyvät Ison Ahvenen Kilpailu -linkin alta.

Ensi merkit viittavat siihen, että voi tulla kelpo pilkkitalvi.

Kalatulosten päivityksessä ongelmia 3.4.2016

Pahoittelut kalamiehille siitä, että kalatulosten päivittäminen on ollut takkuista tänä keväänä. Sivuston päivityksessä on ollut ongelmia ja hidastelua. Selaimella toimiva editori ei ole ottanut tekstiä ja vastaan ja on kaatuillut. Samasta syystä myös fontit voivat olla erikoisia ja erikokoisia. Pilkkikausi on nyt loppusuoralla. Ensi talveksi selvittelemme ongelmat ja teemme tarvittavat muutokset.

Ilmoitelkaa, jos huomaatte oman kalanne puuttuvan listasta tai huomaatte virheitä. Pienellä viiveellä muutokset saadaan toivottavasti myös tehdyksi...

Talven ykkösahven nousi tammikuun suojasäillä

Pasi Nännimäinen ja 1248 gramman suurahven Säkylän Pyhäjärvellä tammikuussa 2016.

Nokialainen Pasi Nännimäinen nousi ahvenkisan johtoon harvinaisella suurahvenella. Päivän suurin kala painoi 1248 grammaa ja se otti tasapainoon.

Samalla reissulla myös Teemu Nännimäinen sai useita suurahvenia, joista raskain painoi 822 grammaa.

Nännimäisten ahvensaalista tammikuun lopulta. Suurin körmy painaa kunnioitettavat 1248 grammaa.

Talven ensimmäiset suurahvenet saatu (10.1.2016)

 Viikonloppuna selältä nousivat talven ensimmäiset suurahvenet. Petri Kaapun tasapainoon ottivat 767 ja 820 grammaiset körmyt. Yleisesti syönti ei kuulemma ollut vielä kovin ahnasta, mutta eiköhän se tästä virkisty.

 

Rantoihin muodostui ensijäillä näyttäviä jääveistoksia.

Pyhäjärven jää vahvistunut yli 20 senttiin (10.1.2016)

Säkylän Pyhäjärvessä on nyt jäätä yli 20 senttiä. Jää on varsin sileää ja päällä on hiukan pakkaslunta.

Ammattikalastajat ovat aloittaneet nuotanvedon selällä. Oheinen kuva on otettu ensijäiltä 30.12.2015.

 

Paksuja ahvenia ohuilla jäillä 18.3.2015

Kalakisan toistaiseksi suurin ahven tuli kevätjäillä. Kalle Aaltonen nosti avannosta 1337 grammaisen ahvenen 17. päivä maaliskuuta.

Yleensä jäät ovat Pyhäjärvessä tähän aikaan vielä vahvoja. Nyt jää on ohentunut noin pariinkymmeneen senttiin ja etenkin railot ja vanhat avannot ovat vaarallisia. 

Pilkkijät ovat kuitenkin edelleen uskaltautuneet heikoille jäille. Ylin puolen kilon ahvenia on saanut viime päivinä myös Esko Ylhäinen. 

Kalle Aaltonen ja 1337 gramman suurahven maaliskuussa 2015.

Kärki uusiksi kalakisassa 4.2.2015

Iso ahven on edelleen kiukkuisella syönnillä Säkylän Pyhäjärvellä. Kärkipaikka meni uusiksi 4. helmikuuta, kun Pauli Ylhäinen nosti jäälle 1297 grammaa painavan körmyn.

Yli puolen kilon ahvenia tuli samana päivänä useita ja yli kilon ahvenet saivat myös Kirsti ja Esko Ylhäinen.

 

Lumi sai körmyt liikkeelle 3.2.2015

Kuluneen viikon aikana on suuria ahvenia tullut hyvin. Komeimpana on taululle ilmestynyt Kirsti Ylhäisen 1034 grammaa painanut suurahven.

Jäätä on hyvin, mutta autolla ei vielä jäällä ole turvallista kulkea. Lunta on jäällä sen verran, että potkukelkka ei enää kulje. Se ei tällä kertaa kuitenkaan haittaa, sillä ahvenia on tullut hyvin aika läheltä mökkirantaa.

Iso osa suurista ahvenista on nostettu jäälle alle kahden kilometrin päästä vuokramökkien ovelta.

 

Harjulla hyvät hiihtokelit 25.1.2015

Virttaanharjun eli Harjureitin ladut olivat viikonloppuna hyvässä kunnossa ja hiihtäjiä oli liikkeellä paljon. Harjureitin varrella on useita laavuja ja alueella on kaksi ulkoilumajaa, joissa voi pitää taukoa ja ainakin viikonloppuisin voi ostaa myös evästä. Harjureitin hiihtoreitit löytyvät täältä.

Lisää latuja ja hieman haastavampia lenkkejä löytyy harjun Säkylän päästä eli Huovinrinteen varuskunta-alueen läheltä. Tässä on Huovinrinteen latukartta

Hyvä lähtöpaikka hiihtoretkille on esimerkiksi Vampulan ulkoilumaja, jonne on mökeiltä matkaa 18 kilometriä eli noin 15 minuutin automatka. Hyviä hiihtokelejä on toki kevään mittaan järvelläkin ja jäälle on usein ajettu myös latu latukoneella. 

 

Kärki uusiksi ison ahvenen kilpailussa 22.1.2015

Tammikuun 19. päivänä Kalle Aaltosen tasapainoon tarrasi varsinainen körmy. Vaaka näytti komeita lukemia: 1221 grammaa ja kärki meni ison ahvenen kilpailussa uusiksi.

Muutenkin suuria ja vähän pienempiä ahvenia on alkutalvella noussut mukavasti.

Pyhäjärvellä on nyt jäätä noin 30 senttiä. Jään hyvästä kestävyydestä kertoo, että ammattikalastajat ovat jo viikon päivät vetäneet nuottaa järven Kolvaan puolella. Jäällä on pikkuisen lunta, mutta kelkkakelit ovat hyvät. 

Ahvenella on painoa 1103 grammaa.

 

Kilo rikki ensijäillä 12.1.2015

Ison ahvenen kilpailussa kilo meni rikki heti talven alussa. Mikko Pohls nosti avannosta 1103 grammaisen vonkaleen. Kala tuli Selkäkarin seuduilta. Vieressä on kuva todisteena.

Reilun kokoisia ahvenia tulee kesälläkin.

Ison ahvenen kilpailu on avattu 5.2.2014

Ja minkälaisella vonkaleella; Esko Ylhäisen pilkkiin tarttui 1193 grammainen ahven. Tämä ahven sai kunnian olla talven ensimmäinen taululle päässyt körmyniska.

 

Pilkille Pyhäjärvelle 26.1.2014

Pyhäjärvi sai pysyvän jääpeitteen tänä talvena vasta tammikuun puolella. Tällä viikolla jäätä on mitattu paikoin jo yli 30 senttimetriä. Lunta jäällä ei ole joten potkukelkka on paras menopeli.

Odotamme jännityksellä minkä kokoinen vonkale avaa Iso Ahven-kilpailun tänä talvena.

 

Kallen päivänä madekeittoa 27.1.2013

Tammikuun lopussa Kallen päivän tienoo on perinteisesti ollut hyvää madeaikaa, niin myös tänä vuonna. Nimittäin ainakin Matti aikoo syödä Kallen päivänä madekeittoa.

 

Kirsti rikkoi kilon rajan 15.1.2013

Kirsti Ylhäisen ottiin tarttui talven tähän asti suurin ahven 1325 grammaa.   

 

Ison Ahvenen kilpailu on avattu 30.12.2012

Tänä vuonna Ison Ahvenen kilpailu avattiin jo reilusti joulukuun puolella. Kauden ensimmäinen ja tällä hetkellä kärjessä oleva ahven on Martti Nurmen nappaama juuri ennen joulua 22.12. Painoa ahvenella on 859 grammaa.

Innokkaille kalamiehille tiedoksi, että kalatulokset-sivun loppuun on päivitetty lista takavuosien suurista ahvenista jotka ovat rikkoneet kilon rajapyykin.

 

Iso Ahven-kilpailun voittajat 20.5.2012

Jouni Hyssi voitti sekä Suurin ahven- että päivän 10 suurinta ahventa sarjan. Isoin ahven punnittiin Arolan pirtin pöydän ääressä, painoa vonkaleella oli 1147 grammaa. 10 ahvenella kärkipaikka tuli täpärästi 5377 grammalla.

Tänä vuonna saatiin jopa Siika sarjaan muutama yli puolikiloinen siika herrojen Lievonen ja Kuisma ansiosta. Onnittelut kaikille voittajille!

Tiedoksi vielä, että kalatulosten päivittäminen keskeytyi ikävästi juuri kun pilkkikausi oli kuumimmillaan kovalevyn hajoamisen vuoksi.

 

Naistenpäivä 8.3.2012

Myös Matin mainioilla kalamajoilla juhlittiin naistenpäivää sillä Kirsti Ylhäinen otti kaksoisjohdon iso ahven-sarjassa ja ykköstilan myös päivän 10 suurinta ahventa-sarjassa. Samalla rikottiin myös kilon raja, painoa tämän hetken isoimmalle ahvenelle punnittiin 1064 grammaa.

 

Se on siika! 26.2.2012

Suuri siika sarja sai hienon avauksen sunnuntaina 26.2 kun Esko Lievonen Raumalta nappasi 524 grammaisen hopea kyljen.

 

Talven 2012 Suurin ahven kilpailu on avattu 31.1.2012

Markku Mäkinen Tampereelta avasi tämän talven Suurin ahven kilpailun 811 grammaisella ahvenella. Miehen kantavalla jäällä on paikkapaikoin lunta. Kelkka luistaa jäisillä paikoilla hyvin.

 

Tapanimyrsky 26.12.2011

Tapaninpäivän myrsky koetteli Pyhäjärveä kovalla kädellä. Matin veneet pysyivät kuin pysyivätkin paikallaan hyvän sitomisen ansiosta. Mökit säästyivät kaatuneilta puilta, ainoastaan pakettiauto sai pienen kolhun pystypirtin pihalla kun päälle kaatui keskikokoinen leppä.

 

Puolentoista kilon jättiläinen kuvattiin myös Alasatakuntaan 12.4.2011

Tuomo Hurme kuvasi ja kirjoitti jutun Pauli Ylhäisen nappaamasta ahvenesta. "Ei näitä niin vain oteta. Taitolaji, mutta tuuriahan se aina on.." kertoi arvoituksellinen Ylhäinen.

 

1522 grammaa 7.4.2011

Vuodesta 1993 käydyn kalakilpailun kaikkien aikojen suurin ahven saatin ylös Pyhäjärvestä keskiviikkona 6. huhtikuuta. Mestari on Pauli Ylhäinen Nokialta. Ahven punnittiin Pyhäjoen kyläkaupassa kauppiaan valvovan silmän alla. Onnittelut kalamiehelle!

 

Ahven sarjaan uusi johtaja 27.3.2011

Markku Mäkinen nappasi tuulisena sunnuntaipäivänä kärkipaikan Iso Ahven-sarjassa. Painoa körmyniskalle punnittiin 1384 grammaa.

 

Tapaninpäivänä tärppäsi 26.12.2010

Pekka Rissanen nappasi 935 gramman ahvenen ja siirtyi Ison ahvenen kilpailun kärkipaikalle. Ahvenen syöntiä ei joulun pakkaset, tuuli ja lumi haitanneet.

 

Hyvää Joulua 23.12.2010

Isoja ja vielä isompia ahvenia on pilkitty Pyhäjärveltä ahkerasti pakkasesta huolimatta. Käy katsomassa päivitetyt tulokset Ison Ahvenen kilpailu-linkin alta.

 

Ison ahvenen kilpailu on avattu 7.12.2010

Pauli Ylhäinen avasi Ison ahvenen pilkkikilpailun komealla 764 gramman ahvenella ja vielä komeamalla päivän kymmenen suurimman ahvenen saaliilla jolle painoa yhteensä tuli 3440 grammaa.

 

Pyhäjärvi on valkoinen 2.12.2010

Pilkkikausi on avattu tänä talvena jo marraskuun puolella Pyhäjärvellä. Potkukelkkakeli on nyt mainio ja järvellä voi likkua turvallisesti jalan. Selällä on jäätä 25 senttiä.

 

Kilon raja rikki aprillipäivänä 2.4.2010

Harri Kareniuksen pilkkiin nappasi kauden ensimmäinen yli kilon painoinen ahven.

 

Ahvenilla kevättä rintaevissä 10.3.2010

Vihdoin ja viimein pitkän talven jälkeen Pyhäjärven ahvenissa on nähtävissä virkistymisen merkkejä. Mikko Pohls sai kokoon komean määrän ahvenia yhden päivän aikana 3819 grammaa.

 

Vuoden 2010 ensimmäiset ahvenet

Vuoden ensimmäiset isot ahvenet tartuivat Jouni Hyssin ja Petri Kaapun pilkkeihin. Katso tämän hetken tulostilanne Ison ahvenen kilpailu-sivulta.

Tällä hetkellä jäällä on noin 20 cm pehmeää lunta, paikoin jopa vettä. Autolla ei vielä pääse jäälle.

 

Onnea voittajille!

Talven 2009 onnekkaat kalamiehet ovat Heikki, Esko Y, Kaarlo, Seija ja Esko L. Tämän vuoden voittoahven (1230g) nappasi Heikki Oksasen pilkkiin. Päivän 10 suurinta ahventa-sarjassa kärkipaikan (5450g) otti Kaarlo Haaramo ja ainoan yli 500 grammasen siian (576g) sai Esko Lievonen.

 

Jäät lähtivät Pyhäjärvestä 26.4

Tänä vuonna viralliseksi jäidenlähtöpäiväksi kirjattiin sunnuntai 26.4.

 

Oksanen Iso Ahven-sarjan johtoon 3.3.2009

Heikki Oksanen teki tasapainon, valitsi siihen oikeat värit, oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja siirtyi kärkipaikalle. Painoa ahvenelle punnittiin 1230 grammaa.

Jää on edelleen vahvaa eikä railoja vielä ole. Jäälle on satanut kevyttä lunta joka ei ole vielä kinostunut. Selällä lunta on vähemmän kuin muualla.

 

Ahkera yrittäminen palkittiin 22.2.2009

Kilon raja rikkoutui kun Esko Ylhäinen nappasi kaksoisjohdon Suurin ahven-sarjassa. Painoa ahvenilla on 1160 grammaa ja 1106 grammaa. Yli 50 vuotta Pyhäjärvellä pilkillä käyneenä Ylhäinen tietää mistä komeimmat körmyniskat pilkkiin tarttuu. Hienon kalapäivän päätteeksi hän nappasi myös kärkisijan Päivän 10 suurinta-sarjassa yli viiden kilon saaliilla.

 

 

Vesaranta nappasi kärkipaikan 15.2.2009

Hannu Vesaranta nappasi kärkipaikan 970 gramman ahvenella. Ikää kalamiehellä on vasta 13 vuotta mutta intoa löytyy pilkkihaalarin taskuista sitäkin enemmän. Hannu onkin jo vanha tekijä Pyhäjärven vesillä.

Jäällä on hyvä liikkua jalan ja potkukelkalla, railoja ei ole.

 

 

Nokialaiset räväyttivät räntäsateessa 22.1.2009

Myöhään iltapäivällä alkanut räntäsade sai ahvenet ahnaaksi. Nokialaiset tekivät komean avauksen päivän 10 suurinta ahventa-sarjaan.

Lunta on nyt jäällä 10m cm ja lisää sataa kokoajan.

 

 

Hyssi avasi suurahvenkauden 14.1.2009

Jouni Hyssi sai ensimmäisen taululle yltäneen ahvenen lähes ensijäiltä 9. tammikuuta. Äetsäläisen tasapainoon nappasi 712 gramman körmyniska.

Kalantulo on ollut melko vaisua vuoden ensimmäisinä päivinä mutta se on jälleen piristymään päin. Jää on edelleen puhdas lumesta ja potkukelkkakeli on mitä parhain.

 

 

Pyhäjärvi on jäätynyt 4.1.2009

Joulunpyhien aikana Pyhäjärvi on jäätynyt kauttaaltaan. Matin mökkien edustalla jäätä on jo 17 cm. Jää on tasainen ja lumeton, erinoimainen luistelijoille ja potkukelkkailijoille.

 

 

Onnea kalakisan voittajille 9.4.2008

Pilkkikausi on tältä talvelta ohi ja on aika onnitella Iso ahven-, Iso siika- ja Päivän kymmenen suurinta sarjojen voittajia: Onnea Petri, Jouni, Jukka ja Esa!

Tänä vuonna pilkkikausi oli lyhyt, ensimmäinen taululle yltänyt kala saatiin 3. helmikuuta ja viimeisimmät vonkaleet tarttuivat pilkkiin aprillipäivänä 1. huhtikuuta. Nyt on aika palauttaa mieliin talven hienoimmat hetket Pyhäjärven jäällä, huoltaa pilkkivälineet ja valmistautua ensi kauteen!

 

 

Siika sarjan avaus 18.3.2008

Ensimmäinen taululle yltänyt siika tarttui tiistaina Esa Kuisman morriin. Grammoja kertyi ykköstilaan riittävät 548.

 

Konkari Kaapu siirtyi kärkeen 22.2.2008

Iso ahven on ollut huonolla syönnillä kuluvalla viikolla, mutta siitä huolimatta Petri Kaapun koukkuun nappasi 1004 gramman raitapaita.

Rauman ja Porin siikamiehet ovat saaneet saaliikseen kymmeniä siikoja ja muikkuja järven toiselta rannalta mutta yhtään siikaa ei yltänyt taululle asti.

 

 

Nuottamiehet jäällä 19.2.2008

Pyhäjärven jää kantaa pilkkimiehet vihdoin turvallisesti parhaimmille ottipaikoille. Ja on saalista tullut. Jouni Hyssi sai Päivän 10 suurinta-sarjaan 5240 grammaa ahvenia.

Nuottamiehet ovat olleet kahtena päivänä nuotalla järven eteläpäässä. Jäällä ei ole lunta joten kelkkakeli on mainio.

 

Naskali avasi ahvenkauden 2008

Vuoden ensimmäinen yli puolen kilon ahven saatiin sunnuntaina 3. helmikuuta. Ahven tarttui Jouko Naskalin Rapalan tasapainoon ja painoa vonkaleella on 578 grammaa.

 

 

Jäätilanne 3.2.2008

Matin majoilta selälle linjalle Vahoniemen nokka - Emäkari on käyty pilkillä 28.1 alkaen. Tällä aluella on länsituulen painamaa rikkoutunutta jäätä. Pilkkijöiden kertoman mukaan jään vahvuus alueella on noin 12cm. Vahoniemi - Emäkari linjan selän puolella jään vahvuus vain noin 3cm. Alueen raja erottuu selvästi. Ahvenen syönti on ollut huonoa.

 

 

Raju länsituuli puhalsi Pyhäjärvellä 20.1.2008

Raju länsituuli rikkoi jäämassan ja ajoi ahtojäitä itärannalle. Illaksi myrsky tyyntyi, taivas kirkastui ja lämpötila laski pakkasen puolelle. Loppuviikoksi on odotettavissa pientä pakkasta mutta vielä jäälle ei ole vielä mitään asiaa.

 

 

Sateista ja lämmintä 10.1.2008

Sateinen ja lämmin ilma jatkuu Pyhäjärvellä. Lämpötia on noussut alkuviikon pakkaslukemista +2 asteeseen. Jää ei ole vielä kantavaa.

 

 

Ahvenia nousee "kurkulta" 30.10.2007

Kalaa on noussut hyvin syksyn aurinkoisina päivinä. Varsinkin järven syvänteestä eli "kurkulta" ovat mökkiläiset saaneet muhkeita, useamman ämpärillisen ahvensaaliita. Ottipaikan on löytänyt helposti lokkiparvia seurailemalla. Kalaa on tullut isolla tasapainolla ja pystypilkillä varsinkin 8 - 12 metrin syvyydestä ja myös haukea on noussut hyvin.

Muun muassa nummelalainen Kimmo Laaksonen sai Selkäkarin reunoilta uistelemalla yli 900 gramman ahvenen ja muitakin körmyjä - mukava yllätys ensimmäisellä Pyhäjärven reissulla.

 

 

Viime jäillä nousi jättiahvenia 25.3.2007

Pyhäjärven heikot jäät kestivät vielä viikonloppuna painavia kalareppuja kantavia pilkkimiehiä ja -naisia.

Esko Ylhäinen nousi kalakisan piikkipaikalle 1202 grammaa painaneella körmyllä. Ylhäinen sai samana päivänä toisenkin yli kiloisen ja on nyt vahva voittajaehdokas tälle vuodelle. Pyhäjärven konkareihin kuuluva Ylhäinen onki isoja ahvenia myös maaliskuussa vuonna 1999. Silloin kalakisan voittoahven painoi 1385 grammaa.

Esko Ylhäinen onki myös komean yli kuusi kiloa painaneen kymmenen suurimman ahvenen sarjan, mutta vielä hiukan paremmaksi laittoi nokialainen Eija Hautakangas maanantaina. Hautakankaan kymmenen suurahvenen pino painoi yhteensä hulppeat 6735 grammaa ja päivän suurin 930 grammaa. Kymmenen suurimman kisassa Hautakangas kiilasi kakkoseksi.

 

 

Jäät heikentyneet nopeasti 19.3.2007

Lämpimät jäät ovat heikentäneet Pyhäjärven jäitä nopeasti. Autolla liikkuminen loppui järvellä viime viikolla ja nuottamiehetkin ovat lopettelemassa kalastuskauttaan.

Nyt jäällä pitää olla erittäin varovainen jo jalkaisin tai potkukelkallakin liikkuessaan. Pilkkikausi loppuu hyvin pian, jos viime päivien säät jatkuvat.

Kevätauringossa on järveltä saatu vielä muutamia suuria ahvenia. Yli 900 gramman ahvenet saivat viime viikolla Jouni Hyssi ja Esko Ylhäinen.

Myös siikasarjan johtopaikka vaihtui viime jäillä, kun Kari Kuisma nosti jäälle lähes 700 gramman hopeakyljen.

Kelit lämpenivät - ahvenet villiintyivät 4.3.2007

Isoa ahventa on torstaista lähtien noussut kuin ennen vanhaan. Lämmenneet kelit saivat kalat ja kalamiehet liikkeelle - sunnuntaina Selkäkarilla laskettiin olleen yli neljäkymmentä autoa. Yli kilon ahvenet jäälle nostivat Pekka Lehtimäki ja Eero Björkman. Petri Kaapu puolestaan onki Karismaxin morrilla hurjan päiväsaaliin. Kymmenen suurimman yhteispaino nousi lähes seitsemään kiloon.

Jäällä on nyt hyvät potkukelkka- ja autoilukelit. Lumi on hiukan pälvillä ja railot eivät toistaiseksi pahasti haittaa kulkemista.

Autoilukelit paranivat 11.2.2007

Pyhäjärven Selkäkarille pääsee nyt liikkumaan aiempaa paremmin autolla. Kahdelle railolle on tasoitettu havuilla merkityt ylityspaikat, joille pääsee autolla suoraan Matin kalamajoilta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että railot elävät kelien mukaan ja uusia on järvelle ilmestynyt päivänkin aikana.

Ahvenia tuli viikonloppuna hyvin. Jouni Hyssi sai sunnuntaina 986 gramman suurahvenen. Peto tarrasi tasapainon alla killuneisiin nokialaisen Markku Mattilan alakoukkuihin, joilla on muutenkin saatu hyvin ahvenia viime viikkoina. Mattilalaisilla koukuilla sai noin 900 gramman kalan viikonloppuna myös Maire Pakarinen - onkijan harmiksi tosin kilpailun ulkopuolella.

Ahven oli ahneena viikonloppuna 4.2.2007

Pyhäjärveltä nousi viikonloppuna ahventa mukavaan tahtiin. Matin majoilla talven ensimmäisen yli kilon ahvenen sai Pirkko Santanen. Karismaxin tasapainoon erehtynyt körmy väräytti vaa'an lukemiin 1048 grammaa.

Muutenkin kalaa tuli hyvin. Jouko Naskali työnsi potkukelkassa selältä rantaan 37 kiloa hyvänkokoista ruokakalaa. Karheimman ottipaikan Naskali löysi selältä vasta puolenpäivän jälkeen. Kalamies kertoi, että joutui lähtemään kotiin täydeltä syönniltä.

Isoja railoja Pyhäjärvellä 4.2.2007

Pyhäjärvellä liikkuminen on nyt hankalaa autolla, koska railoilla on korkeita jääkasoja. Moottorikelkalla, jalan ja potkukelkalla pääsee vielä Selkäkarin ottipaikoille.

Järvi jäätyi pohjoistuulella ja jäällä on suuriakin kokkareita.

Säkylän Pyhäjärvi jäätyi vihdoin 24.1.2007

Vihdoinkin! Säkylän Pyhäjärven jää mitattiin tänään selällä 13 sentin paksuiseksi. Järvellä liikkui myös jo moottorikelkka.

Edelleen jäät ovat kuitenkin heikkoja, eivätkä kaikin paikoin välttämättä kanna. Jäällä on siis syytä olla erityisen varovainen.

Säkylässä oli kuitenkin illalla kahdeksan asteen pakkanen, joten jäät ovat vahvistumaan päin.

Hyssi avasi suurahvenkauden 24.1.2007

Äetsäläinen Jouni Hyssi kävi avaamassa suurahvenkauden Matin Kalamajoilla tänään keskiviikkona.

Yli kahdeksan kilon päiväsaalista löytyi yksi yli puolen kilon ahven. Kyläkaupassa vaaka näytti ahvenelle painoa 728 grammaa. Päivän kymmenen suurimman ahvenen yhteispaino oli 3358 grammaa. Kalat haukkasivat tasapainoon.

Juhannukset varattu 1.6.2006

Kaikista mökeistä on kesän 2006 juhannus jo varattu. Juhannuksen jälkeisestä mökkien varaustilanteesta löytyy tarkempaa tietoa kunkin mökin omalta sivulta.

Nyt kannattaa ajoissa varata mökki kauniiksi syyskesän viikoiksi!

Uusi vuokramökki: Kesäranta 25.5.2006

Viime talvena remontoitu uusi mökki on nyt vuokrattavana. Kesärannaksi ristitty mökki kunnostettiin ja varustettiin mukavuuksin talvena 2006. Mökin esittely löytyy Kesäranta-linkin alta viereisestä valikosta sekä tästä. Kesäranta on vuokrattu elokuun loppuun asti. Sen jälkeen vapaana on vielä lähes koko syksy.

Mökissä on avara ja valoisa tupa ja sieltä on kauniit näkymät Pyhäjärvelle. Paikka sopii mainiosti vaikka syksyisten rapukestien pitopaikaksi. Mökki on luonnollisesti talvilämmin ja siihen on remontin yhteydessä rakennettu sisä-wc ja suihku. Mökin rannassa on tunnelmallinen rantasauna sekä kaminalla varustettu pukeutumiskamari, jossa yhden hengen on mahdollista yöpyä.

Jäät lähtivät Pyhäjärvestä 10.5.2006

Jäät lähtivät Säkylän Pyhäjärvestä tällä viikolla. Keskiviikkona 10.5. järvi oli jäistä vapaa.

Mökeillä on vielä hyvin tilaa kesällä. Suosituimmat viikot alkavat olla varattuja ja Iso Ahven on vuokrattu ajalle 24.5. - 6.8.2006.

Ahven aloitti kevätateriat 2.4.2006

Suurahvenet ja pienemmätkin raitapaidat ovat taas syönnillään. Aprillipäivänä suuria ahvenia nousi iso nippu. Ylös nousi jo talven kahdeksas yli kilon ahven.

Pientä ahventa on jo parin viikon ajan tullut hyvin myös mökkien edustalta railon tuntumasta ja karikoilta. Henkilöautolla pääsee ajamaan jäällä. Jäätä on noin 60 - 70 senttiä eli kevätkelit eivät vielä ole jäitä pahasti heikentäneet.

Kaksi suurahventa yhdellä repäisyllä 20.2.2006

Tässä tulee talven hurjin kalasaalis! Riitta Aleksandroff-Oksanen sai 18.2. kerralla kaksi ahventa. Pyrstökoukkuun nappasi 1308 gramman ahven ja alakoukuissa ylös nousi 690 gramman raitapaita.

Suurahvenet ottivat Heikki Oksasen tekemään tasapainoon. Melko ottava puntari:-)

Riitta sai molemmat taiteiltua ylös kuuden tuuman reiästä. Kunnioitettava suoritus. Moni on karkuuttanut "sen suuren" avannon reunaan, vaikka siiman päässä on ollut painoa puolet vähemmän.

Olisi kiinnostavaa tietää onko vastaavaa todistettavasti aiemmin Suomessa ylipäätään sattunut.

Kyseessä on siis kalasaalis eikä kalajuttu. Tapahtumalla on todistajat ja kaloista on kuvat. Seuraavan ison päivityksen yhteydessä kuvat toivottavasti saadaan myös näille nettisivuille.

Sata rikki kalakisassa 20.2.2006

Tänä vuonna suuria ahvenia on Pyhäjärvestä noussut paremmin kuin aikoihin. Yli puolen kilon ahvenia on tänä talvena saatu kalakisassa jo yli sata. Esimerkiksi koko viime talvena yli puolikiloisia nousi jäälle ison ahvenen kilpailussa "vain" 69.

Mahtavia ahvensaaliita 11.1.2006

Loppiaisena nousi paljon suuria ahvenia. Vielä suurempia kaloja Pyhäjärven jäälle nostettiin 9.-11.2006. Loppiaisena komeat saaliit saivat varsinkin Heikki Oksanen ja Riitta Aleksandroff-Oksanen. Tämän viikon alussa ennätyssaaliita saivat Pekka Lehtimäki ja Jouni Hyssi. Lehtimäki nousi kisan kärkeen kahdella reilusti yli kilon ahvenella. Tarkista alkuvuoden hurjat kalatulokset!

(Uhka)rohkeimmat ajoivat loppiaisena Pyhäjärven jäällä autolla. Viime päivien säät ovat hieman saattaneet heikentää jään kestävyyttä.

Pikkikausi pääsi vauhtiin 28.12.2005

Jää kestää vihdoin selälläkin, mutta varovaisuus on yhä paikallaan. Ensimmäiset mökkiläiset pääsivät Selkäkarin alueelle keskelle järveä vasta joulun jälkeen. Saalista tuli heti: Raimo Juhola nosti Rauhala-tasapainollaan toistaiseksi suurimman ahvenensa, joka painoi komeat 885 grammaa. !

Juholan seurue mittasi jäätä useasta kohdasta ja matkalla Selkäkarille ei alle 20 sentin jäätä enää löytynyt. Joillain alueilla jää voi vielä olla heikompaakin, mutta se vahvistuu nykyisessä säässä jatkuvasti. Ammattikalastajat aloittivat nuotanvedon joulunpyhinä.

HUOM! Tiedot jäätilanteesta ovat päiväkohtaisia eivätkä ne kata koko järveä. Jään paksuudet vaihtelevat aina alueittain ja esimerkiksi railot voivat muuttaa tilanteen yhdessä yössä. Jäällä liikkuessa pitää aina olla varovainen ja käyttää omaa harkintaa.

Ison Ahvenen kilpailun tulokset 4.6.2005

 • Isoja ahvenia nousi tänä talvena hyvin, vaikka yli kilon ahvenia ei tullutkaan. Tässä voittajat ja palkinnot.
 • Talven suurin ahven:
 1. Jouko Naskali 978 g. Palkinto pitkä viikonloppu (3vrk) mökillä.
 2. Heikki Oksanen 851 g. Palkinto 2 vuorokautta mökillä arkipäivinä.
 3. Pasi Nännimäinen 829 g. Palkinto 2 vuorokautta mökillä arkipäivinä.
 • Päivän kymmenen suurinta ahventa:
 1. Heikki Oksanen 5353 g. Palkinto viikonloppu mökillä syys-lokakuussa.
 • Talven suurin siika:
 1. Aila Ahlholm 631 g. Palkinto pitkä viikonloppu (3vrk) mökillä.
 2. Antero Halonen 500 g. Palkinto 2 vuorokautta mökillä arkipäivinä.
 • Palkintovuorokausia ei voi käyttää kesä-, heinä tai elokuussa. Voittajille ilmoitetaan vielä henkilökohtaisesti. Onnea voittajille!

Jäät lähtivät 26.4.2005

 • Jäät lähtivät. Veneitä aletaan laskea vesille ja laitureita laitetaan järveen.

Jäät yhä vahvoja 2.4.2005

 • Jäätä oli 31.3. tehdyissä mittauksissa 45 - 60 senttiä.
 • Mittaukset tehtiin viidestä kohdasta eri puolilta Pyhäjärveä.
 • Nuottamiehillä on vielä jäällä traktori ja järvellä liikkuu autoja.
 • Jäät heikkenevät nyt lämpimien säiden vuoksi nopeasti.

Ahven ahmi pääsiäisateriaa 30.3.2005

 • Körmyniskoja nousi pääsiäisen pyhinä hyvin.
 • Yli 800 gramman pedot nostivat jäälle Reino Järvinen ja Petri Kaapu. Yli puolen kilon kaloja tuli tusinan verran.
 • Katso päivitetyt tulokset Ison Ahvenen Kilpailu -sivulta.

Vuokraa rapumökki ajoissa 11.3.2005

 • Pystypirtti ja Iso Ahven -mökit on nyt vuokrattu kesäkuukausiksi.
 • Syksyllä rapukaudella on yhä vapaita viikkoja. Varaa viikkosi ajoissa - saksiniekat odottavat.
 • Myös keväällä on muutamia vapaita viikkoja jäljellä.

Mestari Merta hurjana 20.2.2005

 • Viikonloppuna tuli useampia isoja ahvenia. Reijo Merta onki selältä 800 gramman raitapaidan ja nousi kakkoseksi. Merta pitää "kunniataulussa" yhä kärkipaikkaa vuonna 1993 saadulla 1,470 gramman pedolla.
 • Heikki Oksanen nosti viikonloppuna kaksi tauluahventa. Digitaalivaaka pysähtyi lukemiin 730 ja 674 grammaa.

Naskali siirtyi kärkeen 12.2.2005

 • Jouko Naskali siirtyi 978 gramman ahvenellaan kärkeen Ison Ahvenen -kilpailussa. Naskali onki myös ykköseksi päivän kymmenen suurimman ahvenen yhteiskisassa.

Isoja ahvenia tulee hyvin 9.2.2005

 • Helmikuun alussa kalaa on tullut hyvin, kuten Ison Ahvenen -kilpailun tuloksista näkyy.
 • Yli puolen kilon ahvenia mökeillä yöpyneet ovat onkineet jo 16.

Selälle pääsee jo pilkille 28.1. 2005

 • Rannassa jää kestää hyvin. Järven keskiosassa on jäätä noin 15 senttiä. Jouni Hyssi sai selältä 28.1.2005 kaksi yli puolen kilon ahventa. Isot ahvenet ovat siis liikkeellä, eikä niitä ole juuri kukaan vielä päässyt selälle härnäämään tänä talvena.
 • Virttaanharjun ladut ovat mainiossa hiihtokunnossa.

Jäätilanne yhä huono 10.1. 2005

 • Pyhäjärven keskellä on avovettä eikä parhaille ison ahvenen pilkkipaikoille ole pääsyä.
 • Rannassa jää kantaa ja pilkkijät ovat yhä käyneet kalassa. Myös Emänkarin saarille on yhä kuljettu.
 • Riitta Oksanen onki 8.1. yli puolen kilon ahvenen Pyhäjärveltä.

Järven keskellä jäät erittäin heikkoja (2.1.2005)

 • Pyhäjärven keskellä eli "selällä" jäät ovat heikkoja. Sieltä löytyi vuodenvaihteessa jopa avovettä.
 • Rannan tuntumassa jää on noin kymmenen sentin paksuista ja kalastajat ovat kulkeneet jäällä jatkuvasti. Järvellä on syytä liikkua erittäin varoen.
 • Harjureitillä oli 1.1.2005 hiihtokelit ja ulkoilijoita oli liikkeellä runsaasti.

  Isoja ahvenia nousee jo (11.12.2004)

 • Isoja ahvenia on jo ongittu näiltäkin jäiltä. Mökeillä yöpyneistä tämän talven toistaiseksi suurimmat ahvenet onki Jouni Hyssi selkäkarilta joulukuun alussa.
 • Jäätä Pyhäjärvessä on nyt joulukuun alkupuolella 6 - 15 senttiä. Ammattikalastajat aloittivat nuotanvedon jo marraskuun lopulla.
 • Ensimmäiset siiat on saatu pilkillä Matin mainoiden kalamajojen edustalta.
 • Mökkien edustalla sijaitsevalta karikolta on paistettavan kokoisia ahvenia tullut mukavasti.
 • Matilla on mökkien edustalla myös muutama talviverkko, joihin on siikoja, mateita, ahvenia ja pieniä haukia uinut varsin mukavasti. Parhaalla kerralla kuudessa verkossa oli yhdeksän siikaa.
 • Vahoniemen kärjestä Emänkarin saareen kulkee railo, kuten melkein joka vuosi. Railosta on jo kuljettu yli, mutta varovaisuutta ja jäänaskaleita tarvitaan ehdottomasti.
 • Rannasta saa vuokrata potkukelkan kahdella eurolla päiväksi. Kelkkoja on 20 kappaletta. Mökin vuokranneet ovat kelkkajonossa etusijalla.
 • Katso Ison Ahvenen kilpailun uusimmatt tulokset talvelta 2005.
 • Tarkempia ja ajankohtaisempia tietoja jäistä ja kalasaaliista voi kysyä minulta numerosta 040-526 4635.
 • HUOM! Tiedot jäätilanteesta ovat päiväkohtaisia eivätkä ne kata koko järveä. Jään paksuudet vaihtelevat aina alueittain ja esimerkiksi railot voivat muuttaa tilanteen yhdessä yössä. Jäällä liikkuessa pitää aina olla varovainen ja käyttää omaa harkintaa.

Terveisin, Matti Lähteenmäki (kuvassa)